2008. március 6., csütörtök

Dió mindig van otthon!

A diót általában süteményekbe tesszük, pedig számtalan módon használhatjuk, ennek ellenére maradtam egy sütinél, amit a nagyim rendszeresen csinált, de most Maci receptje alapján készítettem el a Vendégvárót.

A tészta hozzávalói: 50 dkg liszt, fél csomag sütőpor, egy csipet só, 5 evőkanál cukor, 5 tojás sárgája, 25 dkg margarin.
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk apránként a puha margarint és addig keverjük, míg egy sima massza lesz belőle, összedolgozzuk a sütőporos liszttel, majd kettévessszük a tésztát.
Az egyik felét 2 réteg folpack fólia között vékonyra kinyújtjuk és kibélelünk vele egy kb. 40X30 cm-es tepsi alját, melyet előzőleg kivajazunk. (sütőpapírt is használhatunk)
A maradék tésztát kétfelé osztjuk, fóliába csomagolva a mélyhűtőbe tesszük.

A töltelék hozzávalói: 5 tojásfehérje, csipet só, 20 dkg cukor, 5 evőkanál baracklekvár, 20 dkg durvára vágott dió
A töltelékhez a tojások fehérjét először egy csipet sóval majd apránként 20 dkg cukorral kemény habbá verjük. 5 evőkanál megturmixolt baracklekvárt és 20 dkg durvára vágott diót adunk hozzá. A krém felét a tésztára simítjuk.
A mélyhűtőből kivesszük a 2 csomag tészta egyikét, és durva reszelőn a diós habra reszeljük. Erre kenjük a maradék habot, majd a második csomag mélyhűtött tésztát ráreszeljük. 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt aranybarnára sütjük. Tálalás előtt porcukorral megszórjuk.

5 megjegyzés:

Unknown írta...

Csibe a lényeg lemaradt!!! Finom lett-é? A kép alapján elég finomnak képzelem ;o)

Csibe írta...

Maci, isteni finom, omlós, puha :) a recept "kéznél" marad ;) Köszi!!!

Névtelen írta...

Hűűű, de jól néz ki! :)

Csibe írta...

Köszi Mirelle!

Zsani írta...

Tapsvihar!!!!!!