2009. április 28., kedd

Tepsis krumpli

Gyorsan elkészíthető vacsora.

Hozzávalók: 6 db burgonya, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 lapos ek liszt, 1 kk pirospaprika, bacon szalonna, 1 nagy pohár tejföl, fokhagyma, só, sajt
A burgonyát meghámozzuk, karikákra vágjuk. A lisztet a pirospaprikával, a felszeletelt hagymával összekeverjük, és hozzáadjuk a burgonyát, sózzuk, alaposan összekeverjük. Egy tepsit kicsit megolajozunk, beleöntjük a krumplit, rászórjuk a felkockázott szalonnát, és a tejföllel meglocsoljuk, amibe előtte a fokhagymát belenyomtuk. A tetejét megszórjuk a reszelt sajttal. Fólia alatt pároljuk, majd a sajtot kicsit rápirítjuk.

2009. április 25., szombat

Ostoros kalács

A kelt tészták közül az egyik nagy kedvenc.
Hozzávalók:
Tészta: 60 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 2 ek olaj, 6 dkg cukor, csipet só, 3 dl tej, 3 tojásfehérje
Töltelék: 3 cs. vaníliás cukor, 20 dkg cukor, 3 ek kakaó + 15-20 dkg margarin
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval alaposan összedolgozzuk, hogy lágy tésztát kapjunk, és kelesztjük.
Közben a töltelék hozzávalóit, a cukrokat a kakaóval összekeverjük.
Ha megkelt a tészta 6 cipóra osztjuk. A cipókat egyesével téglalap alakúra nyújtjuk, bővel megkenjük a felolvasztott margarinnak, megszórjuk a cukros kakaóval (6 részre osztva), feltekerjük, és 3-3 "rudat" összefonunk. Tepsibe tesszük és még egy kicsit kelesztjük, majd megkenjük tojássárgával, és sütjük kb. 40 percig, amíg szépen megpirul

2009. április 19., vasárnap

Csokoládés pithiviers

A kedvenc csokoládés könyvemből, Pithiviers nevű járásból származó híres, mandulás sütemény.

Hozzávalók: 50 dkg kész leveles tészta
Töltelék: 5 dkg reszelt étcsokoládé, 12,5 dkg vaj, 11 dkg cukor, 4 ek kukoricakeményítő, 3 dkg keserű kakaó, 12 dkg darált mandula, 3 tojás
A vajat a cukorral egy lábasban közepes hőmérsékleten felolvasztjuk, hozzáadjuk a reszelt csokoládét és simára keverjük. A kukoricakeményítőt összekeverjük a kakaóval, a darált mandulával, és alaposan összedolgozzuk a vajas masszával, végül hozzákeverünk 2 tojást. A tölteléket kicsit pihentetjük.
Közben a kész leveles tésztát kinyújtjuk, és kiszaggatunk 16 db 9 cm-es korongot.
Nyolc korong közepébe tegyünk 2-3 kanál tölteléket, majd a maradék tojással kenjük meg s sütemények peremét a töltelék mellett. Fedjük be a süteményeket a másik 8 koronggal, peremüket kissé nyomjuk össze. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és kb. 15 percre hűtőbe rakjuk. Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra. Ha a süteményeket kivettük a hűtőből, megkenjük tojással, és a tetejüket késsel sugárszerűen kicsit megvágjuk.
Süssük 25-30 percig, amíg szép aranyszínűre pirulnak, rácson kihűtjük.

2009. április 13., hétfő

Kekszrolád

Ha sütire vágyunk, de nem akarjuk a sütőt izzítani ;)

Hozzávalók: 50 dkg háztartási keksz, 30 dkg porcukor, 2 dl tej, 2 ek liszt, 5 dkg kakaó, 25 dkg margarin
A cukrot a tejjel, liszttel, kakaóval összefőzzük, belekeverjük a margarint, és takarék lángon kevergetjük míg egy kicsit be nem sűrűsödik. A kekszet egy tálban összetörjük, és a masszába öntjük, alaposan elkeverjük, hogy a kekszet bevonja a massza. Fóliával kibélelt formába (tetszés szerinti) öntjük és kihűtjük.

Adhatunk hozzá diót, mazsolát. A kekszet meglocsolhatjuk egy kis rummal is.

2009. április 11., szombat

Tojásos sajttekercs


Hozzávalók: 50-60 dkg sajt, 4 tojás, 10 dkg vaj, kisebb fej vöröshagyma, só, bors, zöldség zöld
A sajtot olajjal megkent alufóliába csomagolva forrásban lévő vízbe tesszük, és addig hagyjuk benne míg a sajt teljesen lágy nem lesz. Közben a tojásokat megfőzzük, villával összetörjük, a vajjal és a többi hozzávalóval alaposan összekeverjük.
A lágy sajtot téglalap alakúra nyújtjuk, rákenjük a tojásos tölteléket, és szorosan feltekerjük, majd alaposan lehűtjük.

A tojásos massza ízlés szerint variálható. Ha már Nyuszi, egy kis majonézes torma is került bele.

2009. március 26., csütörtök

Medvehagyma

Hogy ebből a csodaerővel rendelkező, a medvéket téli álmukból is kicsalogató növényből mi készül még nem tudom. Lehetőség - zöldköret, leves, főzelék, húsok ízesítése, vajas kenyéren, pesto formájában, stb. - van bőven. Meglátjuk.

2009. március 15., vasárnap

Forró csokoládé mandulával


Hozzávalók (4 személyre): 7,5 dkg tejcsokoládé, pirított mandula, 5 dl tej, 2,5 dl friss tejszín, 2 ek porcukor, 3 dkg keserű kakaó
A tejet a fele tejszínnel közepes hőfokon lassan felforraljuk, s közben folyamatosan kevergetjük, majd hozzáadjuk a feldarabolt csokoládét, a porcukrot és a kakaót. Addig keverjük míg a csokoládé felolvad. Poharakba töltjük. A maradék tejszínt felverjük, az italra merjük és megszórjuk pirított mandulával, azonnal tálaljuk. Mandulás puszedlit adhatunk hozzá
Változat: a poharak aljára öntsünk amaretto likőrt

Már nagyon várjuk az igazi tavaszt :)

2009. március 12., csütörtök

"Gyorsvacsi"


Hozzávalók: csirkemell, vegyes zöldség, olaj, só, bors
A csirkemellet kockára vágjuk, megpirítjuk, a zöldséget megpároljuk, ízesítjük, tálaljuk, és már esszük is :))

2009. március 11., szerda

Fekete-fehér muffin


Hozzávalók: 15 dkg túró, 1 cs vaníliás cukor, 1 ek tej, 20 dkg liszt, 1 cs csokoládé ízű pudingpor, 2 tk sütőpor, fél tk szódabikarbóna, 1 tojás, 14 dkg cukor, 0,8 dl olaj, 2,8 dl joghurt, 15 dkg csokoládé törmelék
A túrót elkeverjük a vaníliás cukorral és a tejjel. A lisztet alaposan összekeverjük a pudingporral, a sütőporral és a szódabikarbónával.
A tojás felverjük, és elkeverjük a cukorral, az olajjal és a joghurttal. Hozzáadjuk a lisztes keveréket és lazán belekeverjük.
A csokoládé törmeléket elosztjuk a muffinsütő mélyedéseiben. Beletöltjük a tészta felét, és ráteszünk 1-1 teáskanál túrókrémet, és rátöltjük a maradék tésztát.
20-25 percig sütjük a 180 fokra előmelegített sütőben, majd 5 percig pihentetjük a tepsiben, kiszedjük és megfordítva hűlni hagyjuk.

2009. március 5., csütörtök

Barátság díj


Ottistól kaptam. Nagyon szépen köszönöm!!!

2009. február 23., hétfő

Métereskalács

A gyerekkori nagy kedvenc.

Hozzávalók:
Tészta: 5 tojás, 26 dkg cukor, 1 dl langyos víz, 1 dl étolaj, 3/4 tasak sütőpor, 26 dkg liszt, 1 ek kakaó
Krém: 2,5 dl tej, 1 vanília puding, 2 ek rum, 25 dkg margarin, 15 dkg cukor
Máz: 15 dkg cukor, 8 dkg margarin, 2 dkg kakaó, 3 ek tej
A tészta hozzávalóit a kakaó kivételével alaposan összekeverjük, ketté mérjük, és az egyik részbe a kakaót belekeverjük. A kétféle tésztát egy-egy őzgerinc formában megsütjük.
A krémhez a tejben a pudingot megfőzzük, kihűtjük, és a margarinnal kikevert cukorral összedolgozzuk.
A megsült, kihűlt tésztát felszeleteljük, majd a szeleteket a krémmel megkenve felváltva "összeragasztjuk".
A máz hozzávalóit sűrűre főzzük, és a tésztára kenjük.

2009. február 18., szerda

Forró, krémes fehér csokoládés


Hozzávalók (4 személyre): 22,5 dkg fehér csokoládé, 7,5 dl tej, 1,25 dl tejszín, 1 tk fahéj
A tejet egy lábasban forraljuk fel. Amikor forrni kezd adjuk hozzá a darabokra tördelt csokoládét, és keverjük míg a csoki teljesen fel nem olvad. A csokoládéitalt öntsük poharakba, és mindegyikre halmozzunk az előzőleg felvert tejszínből, és szórjuk meg a fahéjjal.
Likőrrel megbolondítható.

2009. február 16., hétfő

Túrófánk

Pár éve az nlc-n találkoztam a recepttel, megtetszett, kipróbáltam, és azóta rendszeres "látogatónk". A recept "kitalálójának" örök hála ;)

Hozzávalók: 25 dkg túró, 25 dkg liszt, 2 kk szódabikarbóna, 1 tojás, 2 dl tejföl, csipet só, 1 cs. vaníliás cukor, 2-3 ek cukor
A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk - galuska-szerű tészta lesz -, negyed órát pihentetjük. Nedves kanállal diónyi adagokat szaggatva bő olajban kisütjük. Ízlés szerint fahéjas porcukorba forgathatjuk.

2009. február 13., péntek

Füstölt sajtos-tejszínes tészta


Hozzávalók: fél kg csirkemell filé, 4 dl tejszín, só, bors, szerecsendió, 10 dkg füstölt sajt, tészta
A csirkemellet kockára vágva megpirítjuk, ízesítjük, felöntjük a tejszínnel, beleszórjuk a reszelt sajtot, és addig főzzük, míg a tejszín kicsit besűrűsödik.
A tésztát kifőzzük. Tálaláskor a tetejét megszórjuk még reszelt sajttal.

2009. február 12., csütörtök

Reszelt túrós


Hozzávalók:
Tészta: 40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, fél csomag sütőpor 1 csomag vaníliás cukor, 3 ek kakaó
Töltelék: 50 dkg túró, 25 dkg cukor, 3 tojás sárgája, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg darált keksz, 4 tojás habja
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, két cipót formázunk és lehűtjük.
A töltelék hozzávalóit összekeverjük.
Az egyik cipót kikent-lisztezett tepsibe reszeljük, ráöntjük a tölteléket, majd ráreszeljük a másik cipót, és kb. 35-40 percig 180 fokon sütjük.