2013. március 30., szombat

Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok minden kedves látogatómnak!



2013. március 28., csütörtök

Vaníliás trifle


...és máris egy gyümölcsös édesség...


Hozzávalók:
a krémhez:
6 dl tej
4 evőkanál cukor
2 csapott evőkanál liszt
6 tojássárgája
1 kávéskanál vanília aroma
a tálaláshoz:
8 db babapiskóta
2 evőkanál rum (ízlés szerint gyümölcslikőr, vagy gyümölcslé)
kb. 30 dkg ízlés szerint vegyes gyümölcs
3 dl tejszín (édes)
A krémhez a tejet a cukorral összemelegítjük.
Egy tálban a tojások sárgáját a liszttel, az aromával és 2 evőkanál tejjel simára keverjük, majd a meleg tejből is 4-5 kanállal hozzákeverünk. Ezután a tojásos keveréket a meleg tejhez öntjük, és lassú tűzön - folyamatosan kevergetve - addig melegítjük, amíg besűrűsödik (ne forraljuk), majd lehűtjük.
A tejszínt kemény habbá verjük.
Tálaláshoz a babapiskótát darabokra törjük, poharakba rakjuk és meglocsoljuk rummal. A piskótán felváltva elosztjuk a vaníliás krémet és a gyümölcsöket, végül tejszínhabbal díszítjük.
Jól lehűtve tálaljuk.

2013. március 27., szerda

Kifőztük magazin április

Megjelent a Kifőztük magazin áprilisi száma. 
Készültünk a Húsvétra, hoztunk medvehagymás recepteket, és új rovatokat indítottunk.


2013. március 26., kedd

Narancsos sárgarépaleves

Az édes sort megszakítva hoztam egy krémes levest (a kinti időjárással - kb. 15 cm hó és még mindig esik - dacolva) napsütötte Húsvéti hangulatban.




Etalon magazin
Hozzávalók:
40 dkg sárgarépa
2 narancs
1 vöröshagyma
6 dkg vaj
1,5 l alaplé (zöldség vagy húsleves)
bors
2 dl tejszín

a tálaláshoz:
1 csomag leveles tészta
1 tojás
szezámmag

A sárgarépát megtisztítjuk, és felkarikázzuk.
Az egyik narancs héját lereszeljük, majd mindkét narancs levét kifacsarjuk.
A hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk és egy főzőedényben a vajon megpároljuk.
Beletesszük a felkarikázott sárgarépát és pár percig pirítjuk. Hozzáadjuk a narancshéjat, a narancslevet és az alaplét. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Ha megpuhult a sárgarépa leturmixoljuk, és hozzáadjuk a tejszínt, és összeforraljuk.

A leveles tésztát kiterítjük, tetszés szerinti formákat szaggatunk, megkenjük a tojással, megszórjuk szezámmaggal, és megsütjük.
A levest a leveles tésztával tálaljuk.

2013. március 25., hétfő

Vaníliás torta erdei gyümölccsel

 Kifőztük magazin. Szülinap. Torta.  Gyertyák. Mégpedig három.
A Kifőztük magazin márciusban ünnepli harmadik szülinapját, így tortával is készültünk :)



Kifőztük magazin március

Hozzávalók:
a tésztához:
18 dkg cukor
18 dkg puha vaj
3 tojás
1 teáskanál vanília aroma
18 dkg liszt
fél teáskanál sütőpor

a krémhez:
25 dkg mascarpone
4 evőkanál porcukor
3 dl tejszín (édes)
1 evőkanál citromlé

a díszítéshez:
2 evőkanál lekvár
25 dkg vegyes erdei gyümölcs
Sütőpapírral kibélelünk kettő 18 cm-es tortaformát.
A tésztához a lisztben elvegyítjük a sütőport. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd a tojásokat is egyesével belekeverjük. Hozzáadjuk az aromát, majd a lisztet is hozzáforgatjuk.
A tésztát elosztjuk az előkészített formákban és 180 fokon 20-25 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
A krémhez a mascarponét felhabosítjuk a cukorral.
A tejszínt kemény habbá verjük, majd a citromlével együtt a mascarponéhoz keverjük.
Az egyik tortalapot megkenjük a lekvárral, majd a krém felét ráterítjük.
Ráhelyezzük a másik tortalapot, amire rákenjük a maradék krémet.
A gyümölcsöt elosztjuk a torta tetején.


2013. március 24., vasárnap

Mini túrós kuglófok

Gyorsan elkészíthető mutatós kis kuglófok, amik áfonyát rejtenek.




Kifőztük magazin március

Hozzávalók 6 darabhoz:
25 dkg túró
25 dkg puha vaj
15 dkg barna cukor
2 tojás
25 dkg liszt
fél csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál citromlé
csipet só
10 dkg aszalt áfonya
Tálaláshoz:
porcukor

A mini kuglófformákat vékonyan kivajazzuk és kilisztezzük.
A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval.
A vajat felhabosítjuk a cukorral, majd egyesével hozzákeverjük a tojásokat. Beletesszük a citromhéjat, a citromlevet, a túrót, majd belekeverjük a lisztet is, végül beleforgatjuk az áfonyát.
A masszát elosztjuk az előkészített formában, és 190 fokon 35-40 percig sütjük.
Tálaláskor porcukorral megszórjuk.

2013. március 4., hétfő

Három éves a Kifőztük magazin!

Megjelent a Kifőztük magazin márciusi  - szülinapi - száma!


2013. február 19., kedd

Fokhagymás tejfölben sült krumpli

Ebédre vagy vacsorára finom salátával.


 A recept a Kifőztük magazin februári számban is megtalálható

Hozzávalók:
8-10 db krumpli
1 evőkanál liszt
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 fej vöröshagyma
bors
8 szelet bacon szalonna
4 dl tejföl
3 gerezd zúzott fokhagyma
15 dkg reszelt sajt
olaj a sütéshez

A krumplit meghámozzuk, megmossuk, és felszeleteljük. A lisztet az őrölt paprikával egy nagyobb tálban összekeverjük. A hagymát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük és a krumplival együtt beleforgatjuk a paprikás lisztbe. Közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Egy hőálló tálat enyhén megolajozunk, és beleterítjük a hagymás krumplit.
A szalonnát feldaraboljuk, és elosztjuk a krumplin.
A tejfölt összekeverjük a fokhagymával, ízlés szerint sózzuk, és befedjük vele a krumplit.
Fóliával letakarva – 190 fokon – puhára pároljuk.
Ha a krumpli megpuhult, levesszük róla a fóliát. Rászórjuk a reszelt sajtot, és rápirítjuk.

2013. február 4., hétfő

Csavart fánk

Vigyünk egy kis csavart a fánkba!



Kifőztük magazin február



Hozzávalók:
40 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
csipet só
8 dkg cukor
10 dkg vaj
2 tojás
2-3 csepp vanília aroma
13 dkg tejföl
a sütéshez:
olaj
a szóráshoz:
porcukor

Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a sót.
Egy másik tálban habosra keverjük a cukrot a vajjal, majd hozzákeverjük a tojásokat. Hozzáadjuk az aromát és a tejfölt, végül a lisztes keveréket is. A tésztát kézzel összedolgozzuk, és 20 percet pihentetjük.
A tésztát lisztezett felületen kb. 5 mm-esre kisodorjuk, és 1 cm széles, 15 cm hosszú csíkokra vágjuk. Kettő-kettő tésztacsík végét összefogjuk, és összecsavarjuk, majd az összecsavart tészta végét is összenyomjuk („csepp” formát kapunk).
Az olajat felforrósítjuk, és kisütjük benne a tésztát.
Frissen, porcukorral megszórva tálaljuk.

2013. január 31., csütörtök

Joghurtos narancstorta


Továbbra is a könnyen elkészíthető receptek sorát bővítem :) 
Joghurtos, narancsos, illatos sütemény.



Kifőztük magazin február

Hozzávalók:
20 dkg cukor
12 dkg vaj
2 tojás
30 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
25 dkg joghurt
2 narancs
Sziruphoz:
4 dkg cukor
1,2 dl víz
1 fahéjrúd
Tálaláshoz
porcukor

Az egyik narancsot alaposan lemossuk, majd a héját lereszeljük, és belekeverjük a joghurtba. Félretesszük.
Mindkét narancsot lehámozzuk, és vékony – kör - szeletekre vágjuk (körbe a fehér hártyáját is levágjuk).
A sziruphoz a cukrot a vízzel és a fahéjrúddal felforraljuk, és kb. 2-3 percig forraljuk. Félretesszük, és hagyjuk kihűlni.
A vajat a cukorral egy tálban habosra keverjük, majd a tojásokat is alaposan beledolgozzuk.
Belekeverjük a narancsos joghurtot, és a sütőporral elvegyített lisztet is.
Egy 26 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, vékonyan kilisztezünk. A narancskarikákat belehelyezzük a formába és ráöntjük a tésztát.
180 fokon 45-50 percig sütjük.
Ha a tészta megsült, kivesszük a sütőből, és még forrón rálocsoljuk a szirupot. Hagyjuk kihűlni.
Tálaláskor porcukorral megszórjuk.

Tipp: egy-két narancskarikát kis darabokra felvágunk, és a tésztába keverjük.