2011. június 21., kedd

Svéd mandulatorta

Olyan igazán igazit még nem ettem, csak az "ikeás változatot" ismerem, ami finom. Vagyis finomabb volt, mint amit egy ideje kapni lehet.
A Kifőztük magazin júniusi számába készült torta viszont tökéletesen megfelelt.




Hozzávalók:
4 tojás
25 dkg darált mandula
15 dkg barna cukor
1,5 dl tejszín
20 dkg vaj
6 dkg cukor
5 dkg szeletelt mandula

A tojások fehérjét a barna cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a darált mandulát. Egy 26 cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk, és belesimítjuk a tésztát.
190 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 per alatt megsütjük. A sütőből kivesszük, és hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tojások sárgáját a cukorral, a tejszínnel közepes lángon felmelegítjük, addig míg a cukor el nem olvad és sűrűsödni nem kezd (ne forraljuk). A tűzről levesszük hozzáadjuk a vajat, simára keverjük és kihűtjük.
A tésztát lapjában kettévágjuk, megtöltjük a krém felével, majd kívül is bevonjuk a maradék krémmel.
A szeletelt mandulát serpenyőben enyhén megpirítjuk, és a tortára szórjuk.
Jól lehűtve tálaljuk.

2011. június 17., péntek

Mentás eperleves túróhabbal

Kicsit még maradok az epernél. Aki szereti a gyümölcsleveseket annak biztosan tetszeni fog ez az eperleves. Pillanatok alatt elkészül, igaz a hűtéssel elmegy egy kis idő, de addig elkészíthetjük hozzá a túróhabot.


A recept a Kifőztük magazin júniusi számában is olvasható, sok más finomság mellett.
Hozzávalók:
Leveshez:
1 kg eper
10 dkg cukrot
fél citrom leve
3 szál menta
3 lap zselatin

Túróhabhoz:
15 dkg túró
2 dl tejszín
2 tojásfehérje
5 dkg cukor
1 kávéskanál vanília kivonat
fél citrom héja

A túróhabhoz a túrót összekeverjük a cukorral, a vanília kivonatta, és citromhéjjal. A tejszínt felverjük. A tojásfehérjéből a cukorral gőz fölött kemény habot verünk. A túrót összekeverjük a felvert tejszínnel, óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjehabot, majd 1-2 órára hűtőbe tesszük.
Az epret megtisztítjuk, 5-6 szemet félreteszünk a többit felszeleteljük.
A felszeletelt epret a cukorral, 1,2 l vízzel, a citromlével és a mentával összeforraljuk, majd leszűrjük, de ne passzírozzuk, különben zavaros lesz a leves. A zselatinlapot előírás szerint beáztatjuk, majd kb. 1 dl levesben feloldjuk, hozzákeverjük a többi leveshez, és jól kihűtjük.
A levest túróhabbal és eperszeletekkel tálaljuk.

2011. június 15., szerda

Epres morzsasüti

Gyors is, finom is, epres is. És ha egyből nem fogyna el, a tetején a morzsaréteg továbbra is omlós marad.
A recept a Kifőztük magazin júniusi számában is megtalálható.



Hozzávalók:
Morzsaréteg:
10 dkg vaj
15 dkg barna cukor
csipet só
15 dkg liszt

Gyümölcsréteg:
35 dkg eper
15 dkg barna cukor
4 dkg liszt

Tészta:
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
csipet só
2 db tojás
15 dkg liszt
1 teáskanál vanília kivonat

A morzsaréteg elkészítéséhez a vajat megolvasztjuk, és a cukorral, sóval habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, és addig keverjük csak, míg morzsalékos tésztát nem kapunk. Hűtőbe tesszük.
Az epret megtisztítjuk, felszeleteljük, és a cukorral, majd a liszttel óvatosan összeforgatjuk.
A tésztához a vajat a cukorral, a sóval habosra keverjük, lassan hozzáadjuk a tojásokat, és tovább habosítjuk. Hozzáöntjük a vanília kivonatot, és beleforgatjuk a lisztet.
Egy tepsit vékonyan kivajazunk, kibéleljük sütőpapírral, és belesimítjuk a tésztát.
Az epret elosztjuk a tészta tetején, majd az eperrétegre rászórjuk a vajas morzsát.
180 fokos sütőben kb. 50-55 percig sütjük.
Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk.
Tálalhatjuk vanília fagyival, vagy tejszínhabbal.

2011. június 7., kedd

Panzanella

Egy igazán gyorsan elkészíthető kenyérsaláta ebédre vagy vacsorára, és tökéletes felhasználása a megszikkadt kenyérnek.



Hozzávalók:
5-6 szelet szikkadt kenyér
5 db érett paradicsom
1 fej lila hagyma
2 evőkanál vörös borecet
6-8 bazsalikomlevél
3 evőkanál olívaolaj
bors

A kenyeret és a paradicsomot nagyobb darabokra felkockázzuk, a hagymát felszeleteljük, tálba tesszük.
Meglocsoljuk az ecettel, rászórjuk a hagymát, borsozzuk. A bazsalikomot összetépkedjük, a salátára tesszük, meglocsoljuk olívaolajjal, és alaposan átforgatjuk.
Tálalás előtt hagyjuk állni.

2011. június 6., hétfő

Megjelent a Kifőztük júniusi száma!

Megjelent a Kifőztük magazin júniusi száma, ismét nagyon változatos, színes receptekkel.