2007. szeptember 13., csütörtök

Florentin szelet

A család nagy kedvencévé vált, a karácsony nem telhet el nélküle. Könnyű elkészíteni, talán a mártogatással megy el kicsit több idő, de megéri.

Omlós tésztához: 30 dkg liszt, 1kk sütőpor, 1 csipet só, 18 dkg vaj, 9 dkg porcukor, 1 tojás, 1 tasak vaníliás cukor.

Kenéshez: 10 dkg cukrozott cseresznye, citrom és narancshéj vegyesen, 1,25 dl tejszín, 5 dkg méz, 5 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 15 dkg mandulaforgács.
Máz: 20 dkg ét tortabevonó - mivel nem szoktam sajnálni róla a csokit, így legalább 30 dkg csokit felolvasztok.

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és fél órára fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük. Közben a gyümölcsöket felaprítjuk (lehet készen is kapni). A tejszínt, mézet, vajat és a cukrot összeforraljuk és belekeverjük a mandulát és a gyümölcsöket, majd hűlni hagyjuk.
Sütőpapírból kivágunk egy sütőlap nagyságú lapot (kb 30x40), ráhelyezzük a tésztát és betakarjuk egy másik sütőpapírlappal és kinyújtjuk, majd rárakjuk a sütőlapra és a felső papírlapot lehúzzuk. Egyenletesen elkenjük rajta a masszát és kb. 30 percig sütjük (kb. 180C). Ha megsült hagyjuk kihűlni, majd azonos nagyságú – kb. 2x5 cm-es szeletekre vágjuk.
Meleg vízfürdőben felolvasztjuk a csokoládét és belemártogatjuk a szeletek mindkét végét és hagyjuk megszáradni.


2 megjegyzés:

Zsani írta...

ezt volt szerencsém kóstolni, nagyon fincsi!!!!

Névtelen írta...

Akkor a legjobb,ha fémdobozban tölt kb. két hetet...