2011. június 17., péntek

Mentás eperleves túróhabbal

Kicsit még maradok az epernél. Aki szereti a gyümölcsleveseket annak biztosan tetszeni fog ez az eperleves. Pillanatok alatt elkészül, igaz a hűtéssel elmegy egy kis idő, de addig elkészíthetjük hozzá a túróhabot.


A recept a Kifőztük magazin júniusi számában is olvasható, sok más finomság mellett.
Hozzávalók:
Leveshez:
1 kg eper
10 dkg cukrot
fél citrom leve
3 szál menta
3 lap zselatin

Túróhabhoz:
15 dkg túró
2 dl tejszín
2 tojásfehérje
5 dkg cukor
1 kávéskanál vanília kivonat
fél citrom héja

A túróhabhoz a túrót összekeverjük a cukorral, a vanília kivonatta, és citromhéjjal. A tejszínt felverjük. A tojásfehérjéből a cukorral gőz fölött kemény habot verünk. A túrót összekeverjük a felvert tejszínnel, óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjehabot, majd 1-2 órára hűtőbe tesszük.
Az epret megtisztítjuk, 5-6 szemet félreteszünk a többit felszeleteljük.
A felszeletelt epret a cukorral, 1,2 l vízzel, a citromlével és a mentával összeforraljuk, majd leszűrjük, de ne passzírozzuk, különben zavaros lesz a leves. A zselatinlapot előírás szerint beáztatjuk, majd kb. 1 dl levesben feloldjuk, hozzákeverjük a többi leveshez, és jól kihűtjük.
A levest túróhabbal és eperszeletekkel tálaljuk.

10 megjegyzés:

egycsipet írta...

Széééép! :))

Niki írta...

Gyönyörűséges...Csak azt nem értem,hogy mért kell bele zselatin...hiszen levesről van szó...

Csibe írta...

Egycsipet, kösziiii! :)

Niki, köszönöm neked is!...a zselatin egy picit "megfogja", nem lesz az a "nagyon híg érzet" - még ha levesről is van szó...talán egy kicsit "selymesíti" :)

chriesi írta...

Juj de fincsi!

Puszedli írta...

Hihetetlenül szép színe van!

Bianka írta...

Gyönyörű letisztult kép, öröm a szemnek, szájnak

Juharszirup írta...

Szépséges!!!
És finomnak is tűnik...:)

üdv.Juharszirup

bévé írta...

Hűűű, de gusztaaaa!

Ottis írta...

Nagyon szeretném :)

Csibe írta...

Chriesi, igen, az! :)

Puszedli, ugye? :)

Bianka, örülök!

Juharszirup, mert finom is :))

Vera, köszi szépen!

Ottis, biztosa vagyok benne, hogy ízlene! :)