2012. február 9., csütörtök

Krumpli prósza

Nagy kedvenc, ha mindennap enném is eltartana jó ideig, hogy megunjam. Nagyim gyerekkoromban sokszor készítette - ha tudta előre, hogy mikor érkezünk a prósza, vagy a rétes be volt készítve a sütőbe. Pontosabban a sparheltbe - a nyári nagy meleget kivéve - mindig abban sütötte. Olyan finom ropogósra sültek meg a sarkok, hogy rendes közelharcot vívtunk - mi unokák -, hogy kié legyen.
Persze gázsütőben vagy villanysütőben is ropogósra lehet sütni.
....de az igazi, mégis csak a nagyi prószája ♥



A recept a Kifőztük magazin januári számában is megtalálható.

Hozzávalók:
1,5 kg krumpli (meghámozva)
18 dkg liszt
90 dkg kefir

2 dl tejföl
3 evőkanál tej

A meghámozott krumplit lereszeljük (hagymareszelő?). Hozzáadjuk a lisztet, a kefirt, a sót (ízlés szerinti mennyiségben) és összekeverjük.
A sütőt előmelegítjük 250 fokra (gázsütő esetén 220 fokra) Egy tepsit kivajazunk, kilisztezzük, és a masszából annyit öntünk bele, hogy kb. ujjnyi vastag legyen. A tejfölt kikeverjük a tejjel, és meglocsoljuk vele a krumplis masszát. Betesszük a sütőbe és ropogósra sütjük.
Tipp: ha annyi marad a masszából, hogy egy tepsit már nem töltene ki, akkor – kevés olajat, vagy olvasztott vajat aláöntve - palacsintasütőben is megsüthetjük. Ebben az esetben ha az egyik oldala megsült, meg kell fordítani.

14 megjegyzés:

Okki írta...

Nagyon finomnak tünik, kifogom próbálni! :)

duende írta...

Ne is mondd Csibe! :) (Bár az én nagyijaim egyiksem tudott prószát sütni, mert nem is ismerték. Budapesten és Hajdúszoboszlón nincs prósza.)
A hugomék egy ideig albérletben laktak, és a konyhában egy régi ütött-kopott tűzhely volt. Mindig abban sütöttünk prószát, mert a sütője valahogy egész másként működött, mint a modern tűzhelyeké. Olyan finom tepsis prószát azóta sem ettem, mint amiket abban a tűzhelyben sütöttünk. :)
Azért szeretem ám serpenyőben sütve is. Lassan sütöm, és akkor jó piros-ropogós lesz az is.

Névtelen írta...

Nagyon szeretnék én is sütni. Vásárban már kóstoltam és nagyon ízlett.
Sajnos hagymát sosem reszeltem, mindig vágni szoktam. A reszelő finomabb (nálam sajt) vagy durvább (nálam alma) reszelő oldalára gondolsz?
Juci

Csibe írta...

Okki, tényleg nagyon finom. Remélem nektek is ízleni fog.

Duende, örülök, hogy benéztél :)
igen, a serpenyős is finom....és az emlékek is olyan jók :)

Juci, nem tudom mi annak a reszelőnek a pontos neve :o ezért írtam, hogy hagymareszelő :) ez nem a sajt és nem is az almareszelő...azon a hagyományos négyoldalú reszelőn van ilyen (gondolom más fajtája is van)...ezen pépesre lehet lereszelni dolgokat...nem jutott jobb eszembe, itt egy link...a reszelő alsó felét nézd ....http://www.gyartotol.hu/otthon/konyhai-kiegeszitok/szurok-tolcserek-facsarok-talcak/fackelmann---negyoldalu-reszelo-23-cm_p00013903.html
...igaz ez elég apró, van olyan amin kicsit nagyobb a "lyuk"...
...huh ez egy kicsit bonyolultra sikerült...

chriesi írta...

Ezzel én is így vagyok, nagyon sok időbe telne, míg megunnám. De rég is csináltam már! Mennyei!

Életünk és ételeink írta...

Nem ismertem, de nagyon tetszik, köszi az ötletet!

babette írta...

Milyen jó emlékezni ezekre a finom és egyszerű dolgokra. Nagyim mindig serpenyőben sütötte,mindenképpen ki fogom próbálni így sütőben is.Mi a krumplilángossal vagyunk így mostanában....

Névtelen írta...

Köszi Csibe!
Most már rájöttem. Azon az oldalán én a citromhéjat szoktam reszelni... :)
Juci

Szera írta...

Csak nem zalaiak vagytok?! :) Dödölle, babos káposzta, savanyú krumplileves? ?:)

Névtelen írta...

90 dkg kefír nem sok? Az majdnem 1 kg.

Névtelen írta...

Sziasztok! Én is szoktam sütni, anyukám zalai, onnan jött vele ide az Alföldre :) annyi plusszom van benne, hogy nagyon apróra vágok egy nagyon kicsi fej hagymát, zsírban megfonnyasztom, és ezt is belekeverem a tésztába (zsírral együtt). Tényleg nagoyn finom !

PVB írta...

Kedves Csibe,
én is szívesen megcsinálnám, de a majd' 1 kg. kefíren teketóriázom, nem csak, mert ennyi nincs itthon, hanem tuti ennyi kell bele?
nagyon várom a válaszod, éhesen!!! ;-)
Köszi!

PVB írta...

Kedves Csibe,
én is szívesen megcsinálnám, de a majd' 1 kg. kefíren teketóriázom, nem csak, mert ennyi nincs itthon, hanem tuti ennyi kell bele?
nagyon várom a válaszod, éhesen!!! ;-)
Köszi!

PVB írta...

Megcsináltam, 2/3 adaggal, mennyei finom lett! (igen, kell bele ennyi kefír :-) )