2012. április 12., csütörtök

Diós-lekváros "csida-bida"

Talán egy hónapja rákattantam a kelt tészták készítésére. Akkor pár napon belül több finomság is készült, aztán "csend" következett. Hagytam, hogy a kenyérsütő dagasztó funkciója nyugodtan pihenjen. Még hagyom egy kicsit, aztán - talán - ismét beizzítom. Addig is hozom az alábbi "Füfü csida-bidát".



Hozzávalók:
Tésztához:
30 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
4 dkg cukor
csipet só
1,5 dl tej
2 tojás
Töltelékhez:
20 dkg darált dió
2 evőkanál barna cukor
4-5 evőkanál baracklekvár

Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval alaposan összedolgozzuk, hogy lágy tésztát kapjunk, és kelesztjük.
Közben a töltelékhez a diót összekeverjük a cukorral.
Ha tészta megkelt, téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a lekvárral, és elosztjuk rajta a cukrozott diót.
A hosszabbik felénél kezdve feltekerjük, és kb. 9 darabra vágjuk.
Egy tortaformát (26 cm), vagy kuglófformát vékonyan kivajazunk, az alját kicsit megszórjuk barna cukorral, és belehelyezzük a tekercseket. Letakarva kb. negyed órát még hagyjuk pihenni.
Előmelegített sütőben 180 fokon pirosra sütjük.

4 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Honnan van a kalács cuki neve? :-)

Zserbóra hangszerelve, jaj, biztos szuper finom volt!

Csibe írta...

Viki, a Kismanómtól :)) a torokhangjaink még nem az igaziak :)

chriesi írta...

Nyamm!! Isteni lehet és az első fotó annyira nagyon tetszik!

Csibe írta...

:) köszi-köszi-köszi!!!