2012. augusztus 23., csütörtök

Barbecue szószos tarjaszelet és csirke szárny

A sütik után egy kis kerti sütögetéshez hoztam receptet.
Bízom a szép őszben, hogy minél többször ki lehessen költöztetni a "konyhát" a kertbe :)


A recept a Kifőztük magazin augusztusi számában is megtalálható.


Hozzávalók:
6 szelet tarja
6 csirke szárny
Barbecue (BBQ) szósz
3 dl ketchup (vagy sűrített paradicsom)
2 evőkanál barna cukor
1 teáskanál reszelt vöröshagyma
1 evőkanál Worcester szósz
1 evőkanál almaecet
2 gerezd zúzott fokhagyma

bors
fél teáskanál oregánó
fél teáskanál kakukkfű
fél teáskanál őrölt pirospaprika

A BBQ szósz hozzávalóit összekeverjük, majd lassú tűzön összeforraljuk.
Sütés előtt a húsokat bekenjük a kihűtött szósszal, fél órát állni hagyjuk, majd faszénparázs felett megsütjük, közben a szósszal átkenhetjük.

Tipp: ízlés szerint a szószhoz adhatunk 1-2 evőkanál ananász- vagy narancslevet is.

2012. augusztus 15., szerda

Lemon meringue pie

Egy újabb süti a sorban :)


A recept a Kifőztük magazin augusztusi számában is megtalálható.

Hozzávalók
Tésztához
20 dkg liszt
12 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 tojás

Töltelékhez
3 tojás sárgája
3 citrom
12 dkg porcukor
4 dkg vaj
1 evőkanál kukoricakeményítő

Tetejére
2 tojásfehérje
15 dkg cukor

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Egy 26 cm-es vagy 6 db 10 cm-es piteformát vékonyan kivajazunk.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és a formába nyomkodjuk. Villával megszurkáljuk, és kb. 10-15 percig sütjük.
A citromokat megtisztítjuk, a héjukat lereszeljük, és a levét kifacsarjuk.
A krémhez egy hőálló tálban (olyat használjunk, ami vízfürdőhöz alkalmas) a porcukrot, a kukoricakeményítőt, a citromhéjat összekeverjük. Hozzáadjuk a citromlevelet és a tojás sárgákat. Vízfürdőben folyamatosan kevergetve összemelegítjük. Közben a vajat is hozzáadjuk, és – továbbra is - folyamatosan kevergetve enyhén besűrítjük. Ha elkészült a krém, hagyjuk langyosra hűlni.
Ha a krém langyos, teleöntjük a tésztába.
A díszítéshez a tojásfehérjéket a cukorral nagyon kemény habbá verjük. Ráhalmozzuk a tésztára (vagy habzsákkal díszítjük). Sütőbe tesszük, és 160 fokon 10-15 percig szárítjuk a habot (vagy ameddig enyhén megpirul).

2012. augusztus 13., hétfő

Ribizlis kakaós süti

Ismét gyümölcsös süti, most ribizlivel.


A recept a Kifőztük magazin augusztusi számában is megtalálható.

Hozzávalók:
26 cm-es tortaformához
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
4 tojás
25 dkg cukor
1,8 dl olaj
2 dl narancslé
fél teáskanál vanília aroma
2 evőkanál kakaó
25 dkg ribizli
Díszítéshez:
porcukor

A lisztet elkeverjük a sütőporral.
A tojásokat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az olajat, a narancslevet, a vanília aromát és a lisztet. Az így kapott tésztát kettévesszük és az egyik felébe belekeverjük a kakaót.
A tortaformát vajjal vékonyan kikenjük, enyhén meglisztezzük és beleöntjük a kakaós tésztát.
180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
A maradék tésztába beleforgatjuk a ribizlit és a kakaós tésztára öntjük. További 20-25 percig sütjük.
Hagyjuk kihűlni. Porcukorral megszórva tálaljuk.

2012. augusztus 7., kedd

Kalácspuding

Kicsit fel kellene pörögnöm és hozni a már elkészült finomságokat (ezt most csak úgy "hangosan" magamnak:))
Szóval itt egy kalácspuding. Melegen vagy hidegen, kinek hogy tetszik. És sok-sok gyümölccsel.



A recept a Kifőztük magazin augusztusi számában is megtalálható.

Hozzávalók

12 szelet kalács
3 tojás
3 evőkanál cukor
1 dl tejszín
5 dl tej
fél teáskanál fahéj
3 dkg vaj
5 dkg málna
5 dkg szeder
5 dkg ribizli
2 evőkanál barna cukor
Porcukor a díszítéshez
A tojásokat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejszínt, a tejet, a fahéjat és összekeverjük.
A kalácsszeleteket egy hőálló tálba helyezzük, ráöntjük a sodót. Letakarjuk, és fél órára a hűtőbe tesszük.
A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A vajat kis darabokra vágjuk és elosztjuk a kalácsok tetején, majd megszórjuk a barna cukorral. Sütőbe tesszük és 20 perc alatt megpirítjuk. Hagyjuk kihűlni.
Tálalás előtt rászórjuk a gyümölcsöket, és meghintjük porcukorral.