2009. április 19., vasárnap

Csokoládés pithiviers

A kedvenc csokoládés könyvemből, Pithiviers nevű járásból származó híres, mandulás sütemény.

Hozzávalók: 50 dkg kész leveles tészta
Töltelék: 5 dkg reszelt étcsokoládé, 12,5 dkg vaj, 11 dkg cukor, 4 ek kukoricakeményítő, 3 dkg keserű kakaó, 12 dkg darált mandula, 3 tojás
A vajat a cukorral egy lábasban közepes hőmérsékleten felolvasztjuk, hozzáadjuk a reszelt csokoládét és simára keverjük. A kukoricakeményítőt összekeverjük a kakaóval, a darált mandulával, és alaposan összedolgozzuk a vajas masszával, végül hozzákeverünk 2 tojást. A tölteléket kicsit pihentetjük.
Közben a kész leveles tésztát kinyújtjuk, és kiszaggatunk 16 db 9 cm-es korongot.
Nyolc korong közepébe tegyünk 2-3 kanál tölteléket, majd a maradék tojással kenjük meg s sütemények peremét a töltelék mellett. Fedjük be a süteményeket a másik 8 koronggal, peremüket kissé nyomjuk össze. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és kb. 15 percre hűtőbe rakjuk. Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra. Ha a süteményeket kivettük a hűtőből, megkenjük tojással, és a tetejüket késsel sugárszerűen kicsit megvágjuk.
Süssük 25-30 percig, amíg szép aranyszínűre pirulnak, rácson kihűtjük.

2 megjegyzés:

Méhn Niki írta...

Még sosem hallottam erről az édességről, de ez fantasztikusan finom lehet! :P

Csibe írta...

Most sütöttem először, de nem utoljára ;) tényleg finom, nem túl édes, omlós tészta, és gyorsan elkészül.