2012. április 2., hétfő

Túrós kalács

Ismét egy kelt, ismét egy kalács...és még nincs vége :) Nagyon belejöttem a dagasztásba, kelesztésbe. Pihe-puha túrós kalács készült. Még kis Füfüm is nagy élvezettel fogyasztotta. (Már az is nagy dolog ha egyáltalán megkóstol valami - számára - új ételt)


A recept a Kifőztük magazin áprilisi számában is megtalálható.

Hozzávalók:
30 dkg liszt
10 dkg cukor
2 dkg élesztő
0,5 dl tej
25 dkg túró
1 tojás
8 dkg olvasztott vaj
1 csipet só

Kenéshez:
1 tojássárgája
2 evőkanál tejszín

Meglangyosítjuk a tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, és 15 percet langyos helyen pihentetjük.
Tálba tesszük a lisztet, a túrót, a tojást, az olvasztott vajat, a sót, a maradék cukrot, és végül hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Összekeverjük, és rugalmas tésztává gyúrjuk, majd letakarva (vagy kelesztő tálban) 30 percig kelesztjük.
Ha a tészta megkelt, enyhén lisztezett felületre borítjuk. A tésztát 16 egyenlő részre vágjuk. A tésztadarabkákat kb. 20 cm hosszúra kisodorjuk, és kettesével összecsavarjuk őket, majd „kört” formázva a két végét összenyomjuk.
A kis „tésztafészkeket” sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, és 15 percet hagyjuk pihenni.
A tojássárgáját összekeverjük a tejszínnel, és megkenjük vele a tészta tetejét.
170 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.

4 megjegyzés:

kamrapolc írta...

óóóóó, ez a kalács is csodás :)
Kedves Csibe, szeretnélek meghívni a húsvéti játékra, kérlek nézz be hozzám. :)

Gabriella írta...

Fincsi!
Nagyon hangulatos ez a kép! :)

Csibe írta...

Kamrapolc, köszönöm szépen!

Gabriella, örülök, hogy tetszik!

Kessy írta...

Kedves Csibe!
Megcsináltam a túrós kalácsod és valami isteni finom lett:) köszönet a receptért!!!:)