Egy forró pite ebben a hűvös (hideg) időben nagyon jól jön.
Kifőztük magazin szeptember
Hozzávalók 20 cm-es piteformához:
35 dkg liszt
fél teáskanál só
csipet cukor
12 dkg zsír
8 dkg vaj
10 dkg cukor
1 evőkanál kukoricakeményítő
2 evőkanál citromlé
1 kávéskanál vanília aroma
1 evőkanál szeletelt mandula
4 alma
10 dkg szeder
1 tojás
1 evőkanál tej
Szóráshoz:
3 evőkanál cukor
A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval és a
cukorral. A vajat és a zsírt kisebb darabokra vágjuk és elmorzsoljuk a
liszttel. Hozzáadunk 5 evőkanál hideg vizet, és ismét összedolgozzuk, majd két
részre osztjuk. Az egy felét akkorára nyújtjuk, hogy a piteformát ki tudjuk
vele bélelni. A másik feléből pedig 24 cm-es kört formázunk, amit tányérra
helyezünk, és a hűtőbe teszünk a kibélelt piteformával együtt.
A töltelékhez a cukrot, a keményítőt, az aromát, a
citromlevet és a mandulát összekeverjük.
Az almákat meghámozzuk, magházunkat eltávolítjuk és
felszeleteljük. Egy tálban óvatosan összekeverjük az almát, a szedret és a
cukros keveréket.
A tojást kettéválasztjuk. A fehérjét 1 teáskanál
vízzel enyhén felverjük és megkenjük vele a piteformába nyomkodott tésztát.
Ráhelyezzük az almás szedres keveréket, lefedjük a tészta másik felével úgy,
hogy a széleket enyhén összenyomkodjuk. A tészta tetejét több helyen bevagdossuk.
A tojás sárgáját összekeverjük a tejjel, megkenjük a
tészta tetejét és megszórjuk 3 evőkanál cukorral.
190 fokon 50-55 percig sütjük. Ha a tészta teteje
gyorsan barnulna, takarjuk le.
Tálaláskor adhatunk hozzá tejszínhabot, vagy
vaníliafagylaltot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése