2013. április 22., hétfő

Csoki torta

Csokis. Nagyon csokis. ...így nincs is kérdés :)




Hozzávalók:

12 dkg étcsokoládé
12 dkg vaj
35 dkg liszt
20 dkg barna cukor
1 evőkanál kakaó
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál fehérborecet
2 tojás
2.7 dl tej
a krémhez:
20 dkg étcsokoládé
3 dl tejszín
1 evőkanál mascarpone

A csokit vízgőz felett megolvasztjuk, és a tűzről levéve hozzákeverjük a vajat. Kicsit hagyjuk hűlni.
A tojásokat felhabosítjuk, hozzáadjuk a tejet és az ecetet.
Egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a kakaót, a sütőport, a szódabikarbónát.
A vajas csokihoz hozzákeverjük a tejjel elkevert tojásokat, majd a lisztes keveréket is elvegyítjük benne.
A tésztát egy 20 cm átmérőjű – sütőpapírral kibélelt – tortaformába simítjuk.
160 fokon kb. 60 percig sütjük.
A krémhez a csokit szintén vízgőz felett megolvasztjuk. Levesszük a tűzről és hozzákeverjük a tejszínt, illetve a mascarponet.
A krémmel bevonjuk a tésztát, és csoki forgáccsal díszítjük.
A torta a Nők Konyha Nyári desszertek számából készült kisebb módosításokkal.

2013. április 12., péntek

Szedres süti morzsaréteggel


Továbbra is nagy előnyt élveznek a könnyen, gyorsan elkészíthető sütemények, mint ahogy az alábbi morzsás süti is. Használjuk nyugodtan a fagyasztóban még megbúvó gyümölcsöket.


Kifőztük magazin március


Hozzávalók 20x20 cm-es formához:
18 dkg barna cukor
18 dkg puha vaj
3 tojás
2 evőkanál tej
5 dkg aprított dió
18 dkg liszt
1 kávéskanál őrölt fahéj
csipet só
15 dkg szeder (vagy ízlés szerint más gyümölcs, lehet fagyasztott is)

a morzsás réteghez:
5 dkg liszt
2 dkg vaj
4 dkg barna cukor
4 dkg aprított dió
1/2 kávéskanál őrölt fahéj

Sütőpapírral kibéleljük a formát.
A morzsás réteghez a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a cukrot, az aprított diót és a fahéjat. Félretesszük.
A tésztához összekeverjük a lisztet, a sót, a fahéjat, és a diót.
A vajat felhabosítjuk a cukorral. Egyesével hozzákeverjük a tojásokat, majd a tejet és a lisztes keveréket is hozzáadjuk (aránylag sűrű tésztát kapunk). Végül beleforgatjuk a szedret.
A tésztát a sütőformába simítjuk, a morzsás keveréket elosztjuk a tetején.
180 fokon 35-40 percig sütjük.

2013. április 8., hétfő

Pirított dióval szórt édes kalács

Lekvárosan, vajasan, mogyorókrémesen (vagy ízlés szerint)...kinek, hogy tetszik.


 Kifőztük magazin április



Hozzávalók 24 cm-es formához.

1,2 dl langyos tej
4 dkg élesztő
10 dkg cukor
50 dkg liszt
20 dkg puha vaj
5 tojás
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
a kenéshez:
1 tojás
1 evőkanál méz
a szóráshoz:
2 evőkanál aprított dió

A tejben az élesztőt 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk.
A vajat a cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval habosra keverjük, majd egyesével belekeverjük a tojásokat is. Hozzáadjuk a lisztet, a citromhéjat, és az élesztős tejet. A tésztát összedolgozzuk, és kb. 45 perc hagyjuk kelni.
A formát közben kivajazzuk.
Ha a tészta megkelt, enyhén lisztezett felületen finoman átgyúrjuk. A tésztából kb. 20 dkg-ot leszakítunk, a többit a formába tesszük. A „kicsípett” tésztából lisztes kézzel kisebb tojás nagyságú golyókat formázunk és elosztjuk a formába rakott tészta tetején, majd tojással megkenjük. Hagyjuk 30 percig kelni.
180 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük.
Az aprított diót száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk.
Ha a kalács megsült kivesszük a sütőből és még forrón megkenjük a mézzel, és megszórjuk az aprított dióval.

 

2013. április 3., szerda

Mézes krumpli saláta

Önmagában, vagy köretként is.

Kifőztük magazin március


Hozzávalók:

10 közepes krumpli
2 alma
2 szárzeller
4 retek
3 dl natúr joghurt
1 evőkanál majonéz
1 teáskanál mustár
2 evőkanál méz
2 evőkanál citromlé
bors

a tálaláshoz:
1 evőkanál aprított snidling

A krumplit héjában puhára főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd megtisztítjuk és felkockázzuk.
Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, és kis kockákra vágjuk.
A zellerszárakat felszeleteljük, a retket apró darabokra vágjuk.
A joghurtot a majonézzel, a mustárral, a mézzel, a citromlével simára keverjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha szükséges édesíthetjük még.
Egy tálban a joghurtos öntettel óvatosan összeforgatjuk a krumplit, az almát, a retket és a zellerszárat. Aprított snidlinggel megszórva tálaljuk.