2009. január 29., csütörtök

Májpástétom gőzben főzbe

Ahogyan anyukám csinálja. Érdemes kipróbálni, és így legalább tudjuk mit is rejt a pástétomunk.

Hozzávalók: 35 dkg borjú-vagy sertésmáj, 25 dkg sertéslapocka vagy comb, kb. 15 dkg „nem húsos” szalonna, 3 evőkanál olaj vagy 5 dkg zsír, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 db tejben áztatott zsemle, 1 dl tejföl, só, bors, 3 egész tojás, pici ételízesítő
A sertéshúst kevés pirospaprikával pörköltnek félig megfőzzük, majd hozzáadjuk a durvára felszelt májat és ezzel együtt készre főzzük. A megfőtt húst és májat a megáztatott zsemlével húsdarálón – ha lehet kétszer – ledaráljuk, majd hozzáadjuk a 3 tojás sárgáját, felvert habját, a tejfölt, sót, borsot, ételízesítőt, és nagyon kicsi kockákra felszelt szalonnát (a szalonna egy része beledarálható).
Kizsírozott formákba, vízgőzbe állítva 1 óráig „főzzük”. Kicsit hagyjuk hűlni, de még langyosan kifordítjuk a formából és hűtjük. Hidegen tálaljuk.

Csibe: a forma lehet őzgerincsütő, vagy kisebb nagyobb jénai tálka.
Ha sütőben, tepsibe öntött vízben gőzöljük, célszerű alufóliával letakarni, hogy a teteje ne "süljön" meg.
Friss, vagy pirított kenyérrel is nagyon finom.

3 megjegyzés:

Renata Kalman írta...

Szia Csibe!
Akarsz vallani a függőségeidről? :)
http://lettudatoskonyha.blogspot.com/2009/01/gorcso-alatt-fuggoseg.html

Zsuzsi írta...

Szia Csibe!
Isten hozott, mint elsö "rendszeres olvaso"-mat! Köszi a bizalmat es kerlek, legyel türelmes, egyelöre probalgatom a rendszert!
Zsuzska

Csibe írta...

Reni, hamarosan meglesem miről is van szó ;))

Zsuzska, türelmes vagyok ;) és lesem a próbálkozásaidat ;))