2011. március 1., kedd

Mézes hagymatorta baconnel

Gyorsan elkészíthető ebéd, vagy vacsora, annál is inkább, mivel a tészta hozzávalóinak hidegnek kell lenniük, gyorsan kell velük dolgozni. Ha a tésztát összegyúrtuk vissza is állhatunk alapjáratra és folytathatjuk a töltelék elkészítésével.


Hozzávalók:
Tésztához:
18 dkg liszt
15 dkg vaj
2 tojássárgája
6-8 ek jéghideg víz

Töltelékhez:
8-10 szelet bacon
4 fej vöröshagyma
1 dl fehérbor
3 ek méz
3 ek tejszín
2 db tojás
1 ek kakukkfű
só, bors
A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojássárgákat, a sót, és annyi vizet, hogy rugalmas tésztát kapjunk.
Ha összegyúrtuk a tésztát fóliába csomagoljuk és fél órára hűtőbe tesszük.
A töltelékhez a bacon felét megpirítjuk, leitatjuk róla a zsírt és feldaraboljuk.
A szalonnazsírhoz hozzáadjuk a megtisztított, leveleire bontott hagymát, a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk és közepes lángon folyamatosa kevergetve 10-15 percig pároljuk (vigyázzunk, hogy a hagyma ne piruljon meg).
Hozzáöntjük bort, a mézet és kb. 3 percig forraljuk, majd hozzáadjuk a megpirított bacont, és további 5 percig főzzük. Ezután a keveréket szitába szedjük, lecsepegtetjük, és összekeverjük a tejszínnel és a tojásokkal.
A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, formába helyezzük, sütőpapírral befedjük, nehezéknek babot teszünk rá, 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig elősütjük.
A sütőből kivéve eltávolítjuk a nehezéket és a sütőpapírt, a tésztára kanalazzuk a tölteléket, elosztjuk rajt a félretett baconszeleteket, és visszatesszük a sütőbe, amit közben 160 fokra visszavettünk, és kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
Recept tv paprika - kicsi módosítással.

14 megjegyzés:

chriesi írta...

Nagyon jól néz ki!

Bianka írta...

Fenséges, mennyeien néz ki

Névtelen írta...

Hmm, nagyon jól néz ki, és ahogy elképzelem az íze is nagyon finom lehet!

Chef Viki írta...

Annyira a fogam alá való ez a cucc, de annyira!

Minden alkatrészét szeressem :-)

Puszedli írta...

Ezt imádnám! Küldhetnél belőle egy kicsit! :)

Csibe írta...

Chriesi, köszi szépen!

Bianka, köszönöm!

Panna, tényleg nagyon finom volt :)

Viki, :) szívesen megkínálnálak, de hát nekünk is nagyon a fogunkra való volt :)

Csibe írta...

Puszedli, legközelebb mindenképpen gondolok rád :)
...ezt már vagy két hete megettük :o
:)

Ottis írta...

Nagyon jól néz ki szerintem is!

Moha írta...

Jaj de gyönyörű! Viszem a receptet, valami finom leves után pont jó lesz.

egycsipet írta...

Nagyon guszta, hát még milyen finom lehet!

Latsia írta...

Jaj de szép és milyen finom lehet! Ezek annyira finom vacsorák...

2 hete megettétek??? És mi csak most értesülünk? Még jó, hogy nem hagytál le minket teljesen!:-)

kutyaszolga írta...

A szalonnát miért jobb angolul írni egy magyar nyelvű bejegyzésben? Sznobság vagy mi?

Csibe írta...

Ottis, köszi szépen!

Moha, örülök, hogy tetszik :)

Egycsipet, igen, pontosan annyira finom :)

Mónika, kösziii!

Latsia, mindig gondolok rátok :) legalább a látványt megosztom :)

Kutyaszolga, ha megnézed a képet, és kicsit utána nézel a "szalonnaféléknek", akkor biztosan el tudod dönteni, hogy a címmel mire akartam utalni, és hogy "sznobság-e vagy mi".

Mézigörl írta...

Jöttem hozzád nézelődni! :-) Találtam is sok-sok finomságot! :-) Ezt pedig jövő héten elkészítem, bizony ám! :-)) Mééééééz is van benne, isteni finom lehetett?! :-D