2013. április 8., hétfő

Pirított dióval szórt édes kalács

Lekvárosan, vajasan, mogyorókrémesen (vagy ízlés szerint)...kinek, hogy tetszik.


 Kifőztük magazin április



Hozzávalók 24 cm-es formához.

1,2 dl langyos tej
4 dkg élesztő
10 dkg cukor
50 dkg liszt
20 dkg puha vaj
5 tojás
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
a kenéshez:
1 tojás
1 evőkanál méz
a szóráshoz:
2 evőkanál aprított dió

A tejben az élesztőt 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk.
A vajat a cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval habosra keverjük, majd egyesével belekeverjük a tojásokat is. Hozzáadjuk a lisztet, a citromhéjat, és az élesztős tejet. A tésztát összedolgozzuk, és kb. 45 perc hagyjuk kelni.
A formát közben kivajazzuk.
Ha a tészta megkelt, enyhén lisztezett felületen finoman átgyúrjuk. A tésztából kb. 20 dkg-ot leszakítunk, a többit a formába tesszük. A „kicsípett” tésztából lisztes kézzel kisebb tojás nagyságú golyókat formázunk és elosztjuk a formába rakott tészta tetején, majd tojással megkenjük. Hagyjuk 30 percig kelni.
180 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük.
Az aprított diót száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk.
Ha a kalács megsült kivesszük a sütőből és még forrón megkenjük a mézzel, és megszórjuk az aprított dióval.

 

4 megjegyzés:

Eszter írta...

Azta, de jól néz ki! Nagyon szívesen elfogadnám most reggelire! :-))

Csibe írta...

Eszter, már viheted is :) ...és köszönöm szépen!

Blogkonyha írta...

Nagyon csinos kalácska! :o)

Csibe írta...

:) köszi!