2009. október 23., péntek

Tudatos vásárlás

Ottistól kaptam a kérdést, tudatos vásárló vagyok-e, amit köszönök. Szóval:

1. Írd össze, mire van szükséged!
Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárlóközpontok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.

Nem járunk minden nap vásárolni, így általában van lista, de ez nem jelenti azt, hogy más nem kerül a kosárba (valami szinte mindig eszembe jut).

2. Menj a piacra vagy helyi boltba!
Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.

Szeretek piacra járni, szoktam is rendszeresen. A nénikéket keresem meg, náluk válogatok. Zöldséget is, gyümölcsöt is.

3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot!
Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.

Mindig van az autóban, a piacra viszem a kis kosárkámat.

4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel!
A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.

Ezt a "pontot" nem tudom teljesíteni, lehet, hogy nem is akarom, főleg amióta kiköltöztünk a város peremére. Szeretek vezetni, cipekedni viszont nem, így mikor a bevásárlásokat intézzük - mióta főleg babakocsit tologatok - kihasználom az alkalmat.

5. Vegyél helyi termékeket!
Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minnél távolabbról jön, annál többet szennyez.

Zöldség oké, gyümölcs részben. A többi dologban nem tudom támogatni a helyi gazdaságot, mivel nem igazán van mit. Volt a városban hús- baromfiüzemünk, tejiparunk, de már nincs. Arra viszont egyre jobban odafigyelek, hogy magyar termék legyen.

6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást!
Ne dőlj be a szép külsőnek. A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást.

Lehet, hogy egy (kettő) rossz pont nekem, de el szoktam csábulni. Szeretem a szép, esztétikus csomagolást, persze ha ez párosul a minőségi tartalommal.

7. Kerüld a vegyszereket!
Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek.

Igyekszem kerülni a félkész élelmiszereket. Befőzés, fagyasztó feltöltése zöldségekkel télire, megtörtént.

8. Vegyél idényzöldséget és -gyümölcsöt!
Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak és csak a szemnek szépek.

Működik, kivéve amit már többen is írtatok - banán, narancs.

9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat!
Az egyszer használatos termékek előállítása majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már…

Jajjj, ahogy nézem ezt is elbukom. Van elektromos fogkefénk, és használjuk is. Ásványvizet iszunk (csapvizet is), de szelektíven gyűjtünk. Papírzsebkendőt, papírtörlőt használunk, picurkánk popsijára sem a textil pelenka kerül. Ja és még ott van a nedves törlőkendő is.

10. Olvasd el a címkéket!
Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.

Igyekszem! Nagyon!

Zsuzska, lenne kedved?

3 megjegyzés:

Ottis írta...

Gyors voltál!Köszönöm :-)

Zsuzsi írta...

Igen, nagyon köszönöm, csak hadd szusszanjak még egyet! Igyekszem majd!

Csibe írta...

Zsuzska, türelmes vagyok ;)