2010. március 3., szerda

Almás gombóc

Pihentetéssel együtt laza 1 óra alatt elkészül, de nekem sikerült több órát elszórakoznom, ugyanis a receptben(NL Konyhája) megadott daramennyiség ahhoz volt elég, hogy az egésztől elmenjen a kedvem, - pedig lelkesedtem rendesen-, és, hogy a megformázott masszából trutyi legyen. Mivel nem vagyok az a "feladós" típus, próbálkoztam tovább. Húúú micsoda hőstett :)) Még egy kis dara, várakozás, újra vízforralás, formázás, és....tádáááám, sikerült. A gombócok egyben maradtak, szépen megfőttek, és nagyon finomak lettek.


Hozzávalók: 1 kg alma, 20 dkg búzadara (legalább 30 dkg-mot beletettem), 1 db tojás, 5 dkg cukor, csipet só, fahéj, darált dió és porcukor a tálaláshoz.
Az almát lereszeljük, hozzákeverjük a darát, a tojást, a cukrot, a sót, és fahéjjal ízesítjük,majd 30 percig pihentetjük.
Lobogó sós vízben kifőzzük a kanál segítségével formázott gombócokat. Ha a gombócok feljöttek a víz felszínére, még 5 percig főzzük.
A diót elkeverjük a porcukorral, és ebbe a keverékbe forgatjuk a kifőtt gombócokat.

Vanília öntettel ettük.

19 megjegyzés:

Méhn Niki írta...

jól hangzik! :)

Thrini írta...

Egy ezer éves szakácskönyvben találtam meg -még az ősszel- ezt a receptet. El is készítettem és egy trutyi lett belőle. Nyilván kevés volt a receptben megadott búzadara mennyisége. Én nem voltam ilyen kitartó, mint te és nem fogtam még egyszer hozzá. Igy nem tudom, milyen íze lehet az almás gombócnak.:)
A fotó nagyon tetszik.

Ottis írta...

Én is régóta készülök ilyent készíteni, finom biztos!

Snöcy írta...

Üldöz engem ez a gombóc! A Nőkapja konyha újságban Dolce Vitától jelent meg a héten, most meg Te csinálsz ilyet, előbb utóbb kénytelen leszek neki állni, nem véletlen botlok bele két naponta :-))

Puszedli írta...

Milyen kitartó vagy! :) Én simán feladtam volna az első próbálkozás után. Ami pedig a gombócokat illeti, párat szívesen legurítanék!

Dolce Vita írta...

igen, sajnos kihagytam a receptből, hogy az alma levesességétől nagyon függ a dara mennyisége. Én száraz almából készítettem, nekem elég volt, szoknom kell, hogy sokan szó szerint készítik a recepteket, és nem mernek belenyúlni még akkor sem ha érzik, hogy vmi nem okés

Raindrop írta...

Nagyon jó a kép, és nagyon szeretem az almás gombócot. :)
Én fahéjmártással szoktam majszolni, de ez a vanília is remek ötlet!

Zsiri írta...

Nagyon guszta lett :) Édesapám az almát is almával enné, és ha épp egy héten nicns almás sütije, akkor megkapjuk, hogy legalább 5 éve nem is sütöttünk neki almásat. Azt hiszem megvan a hétvége almása, ami már lrgalább 10 éve nem készült :))

Csibe írta...

Niki, és milyen finom!

Thrini, köszi, próbáld meg újra, érdemes, mivel tényleg nagyon jó!

Ottis, akkor hajrá, szerintem szeretni fogjátok :)

Snöcy, akkor most elkapott, tessék elkészíteni!...ezek már a jelek :))

Puszedli, figyelj, gurítom!

Dolce Vita, köszi a hozzászólást :) az alma nem igazán volt leveses, és talál kicsit kevesebb is lett mint 1 kg...de most már mindegy is...elkészült, nagyon finom lett....és így már tudom az arányokat...legközelebb nem trutyizok :)

Csibe írta...

Raindrop, jujjj, ez a fahéjcuccos nagyon jól hangzik. Legközelebb ki kell próbálnom!

Zsiri, ez aranyos volt, jót mosolyogtam! :))...és akkor a hétvégén készüljön almás gombóc, így, hogy az elmúlt 10 évben nem evett apukád "almás"t :)

duende írta...

Hú, ez mekkora ötlet... És gyönyörűek a fotók ismét, nagyon gusztusos! :) valamikor erre is sort kéne kerítenem!

Zsiri írta...

Ha gondolod nézz be hozzám :)

Csibe írta...

Duende, csak ismételni tudom önmagam :) nagyon finom, érdemes gombócozni!

Zsiri, megyek!

szepyke írta...

Remek szuper, és írok e-mailt...:)

Csibe írta...

:) köszi, és várom!

Vera írta...

Szerencse, hogy olvastam nálad a bejegyzést, mielőtt ma nekiálltam a NL Konyhából elkészíteni. Kidobhattam volna az egészet, dühös voltam. Száraz almáról még nem hallottam egyébként, de persze attól még lehet, hogy van ilyen.

Csibe írta...

Vera, nem kellett volna kidobni :) én is úgy csináltam, hogy próbaképpen két gombócot beletettem a forrásban lévő vízbe, ami totál szét is ment, és a trutyi úszott a víz tetején...ezért a masszához tettem még - talán 10 dkg - darát, vártam, és újra megpróbáltam. Így már sikerült.
Amúgy az én "almám" nem volt leveses :))

Vera írta...

Igen, így csináltam, ahogy írtad, de mivel már előtte olvastam nálad, ezért csak 1 gombócot főztem szét elemeire :)

Csibe írta...

No, akkor a próbagombócozás megvolt :))