2013. február 19., kedd

Fokhagymás tejfölben sült krumpli

Ebédre vagy vacsorára finom salátával.


 A recept a Kifőztük magazin februári számban is megtalálható

Hozzávalók:
8-10 db krumpli
1 evőkanál liszt
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 fej vöröshagyma
bors
8 szelet bacon szalonna
4 dl tejföl
3 gerezd zúzott fokhagyma
15 dkg reszelt sajt
olaj a sütéshez

A krumplit meghámozzuk, megmossuk, és felszeleteljük. A lisztet az őrölt paprikával egy nagyobb tálban összekeverjük. A hagymát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük és a krumplival együtt beleforgatjuk a paprikás lisztbe. Közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Egy hőálló tálat enyhén megolajozunk, és beleterítjük a hagymás krumplit.
A szalonnát feldaraboljuk, és elosztjuk a krumplin.
A tejfölt összekeverjük a fokhagymával, ízlés szerint sózzuk, és befedjük vele a krumplit.
Fóliával letakarva – 190 fokon – puhára pároljuk.
Ha a krumpli megpuhult, levesszük róla a fóliát. Rászórjuk a reszelt sajtot, és rápirítjuk.

2013. február 4., hétfő

Csavart fánk

Vigyünk egy kis csavart a fánkba!



Kifőztük magazin február



Hozzávalók:
40 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
csipet só
8 dkg cukor
10 dkg vaj
2 tojás
2-3 csepp vanília aroma
13 dkg tejföl
a sütéshez:
olaj
a szóráshoz:
porcukor

Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a sót.
Egy másik tálban habosra keverjük a cukrot a vajjal, majd hozzákeverjük a tojásokat. Hozzáadjuk az aromát és a tejfölt, végül a lisztes keveréket is. A tésztát kézzel összedolgozzuk, és 20 percet pihentetjük.
A tésztát lisztezett felületen kb. 5 mm-esre kisodorjuk, és 1 cm széles, 15 cm hosszú csíkokra vágjuk. Kettő-kettő tésztacsík végét összefogjuk, és összecsavarjuk, majd az összecsavart tészta végét is összenyomjuk („csepp” formát kapunk).
Az olajat felforrósítjuk, és kisütjük benne a tésztát.
Frissen, porcukorral megszórva tálaljuk.

2013. január 31., csütörtök

Joghurtos narancstorta


Továbbra is a könnyen elkészíthető receptek sorát bővítem :) 
Joghurtos, narancsos, illatos sütemény.



Kifőztük magazin február

Hozzávalók:
20 dkg cukor
12 dkg vaj
2 tojás
30 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
25 dkg joghurt
2 narancs
Sziruphoz:
4 dkg cukor
1,2 dl víz
1 fahéjrúd
Tálaláshoz
porcukor

Az egyik narancsot alaposan lemossuk, majd a héját lereszeljük, és belekeverjük a joghurtba. Félretesszük.
Mindkét narancsot lehámozzuk, és vékony – kör - szeletekre vágjuk (körbe a fehér hártyáját is levágjuk).
A sziruphoz a cukrot a vízzel és a fahéjrúddal felforraljuk, és kb. 2-3 percig forraljuk. Félretesszük, és hagyjuk kihűlni.
A vajat a cukorral egy tálban habosra keverjük, majd a tojásokat is alaposan beledolgozzuk.
Belekeverjük a narancsos joghurtot, és a sütőporral elvegyített lisztet is.
Egy 26 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, vékonyan kilisztezünk. A narancskarikákat belehelyezzük a formába és ráöntjük a tésztát.
180 fokon 45-50 percig sütjük.
Ha a tészta megsült, kivesszük a sütőből, és még forrón rálocsoljuk a szirupot. Hagyjuk kihűlni.
Tálaláskor porcukorral megszórjuk.

Tipp: egy-két narancskarikát kis darabokra felvágunk, és a tésztába keverjük.

2013. január 28., hétfő

Kifőztük magazin február

Megjelent a Kifőztük magazin februári száma. Ebben a hónapban farsangolunk és egy kicsit belekóstolunk a keleti ízekbe is. 
Érdemes figyelemmel kísérni a Kifőztük facebook oldalára naponta felkerülő menüajánlatot is.



2013. január 24., csütörtök

Forró csoki mákkal szórva

Ebben a hideg, borongós időben jól jön egy forró csoki :)

Kifőztük magazin január



Hozzávalók:
6 dl tej
1 narancs héja vékonyan lehámozva
fél teáskanál őrölt gyömbér
10 dkg csokoládé (tetszés szerint)
1,5 dl tejszín
1 kávéskanál mák

A tejet a narancs héjával és a gyömbérrel lassú tűzön összemelegítjük (kb. 10 perc). Leszűrjük, majd hozzáadunk 8 dkg - darabokra tört - csokoládét és a tűzre visszatéve felforrósítjuk.
A tejszínt felverjük. A maradék csokoládét felaprítjuk.
A csokis tejet még forrón poharakba töltjük, a tejszínt rákanalazzuk, és mákkal, csokidarabokkal megszórva tálaljuk. Ha szükséges, mézzel édesíthetjük.

2013. január 21., hétfő

Gránátalmás saláta

Könnyű, gyors, gránátalmás saláta.

Kifőztük magazin január



Hozzávalók 2-4 főre

2 kígyóuborka
2 gránátalma
1 nagy lila hagyma
2 evőkanál aprított petrezselyemzöld
10 dkg fetasajt
5 dkg dió
őrölt bors

az öntethez:
1/2 citrom leve
3 evőkanál olívaolaj

Az öntethez valókat összekeverjük.
A diót durvára aprítjuk, és száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk.
Az uborkát, a hagymát és a sajtot kockára vágjuk, majd tálba tesszük. Hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, a gránát- alma magját, és óvatosan összekeverjük az öntettel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Tálaláskor megszórjuk a pirított dióval.

Tipp: olívaolaj helyett használhatunk szőlőmag- vagy mákolajat is.

2013. január 18., péntek

Krémes kukoricaleves

Egy finom forró krémes leves ebben a cudar időben.

Kifőztük magazin január


Hozzávalók:
1 doboz kukoricakonzerv (34 dkg)
3 dl alaplé
2 dl tejszín
1 csapott evőkanál liszt
1 tojássárgája
őrölt bors
1/2 kávéskanál szárított kakukkfű
1 gerezd zúzott fokhagyma
a tálaláshoz:
pirított zsemlekocka

A kukoricát - ha szükséges - az alaplében puhára főzzük, majd turmixoljuk. A tejszínt
a tojássárgájával és a liszttel simára keverjük, majd a kukoricás léhez öntjük.
Felforrósítjuk, aztán a levest átszűrjük.
Enyhén borsozzuk, ha szükséges, sózzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet, és összeforraljuk.
Levesszük a tűzről, és belekeverjük a zúzott fokhagymát.

Pirított zsemlekockával tálaljuk.