2011. december 20., kedd

Narancsos darakrém áfonyaszósszal

Ismét egy édességet hoztam, ami szintén készülhet az ünnepi asztalra is. Kezdő háziasszonyoknak kimondottam tudom ajánlani :) különösebben nem kell aggódni, hogy a végeredmény nem lesz túl mutatós...egyszerűen csak bele kell kanalazni egy tálba, vagy kisebb tálkákba.



Hozzávalók:
5 dl tej
10 dkg búzadara
2 tojássárgája
3 dl tejszín (édes)
10 dkg cukor
csipet só
4 lap zselatin
1 narancs reszelt héja, és leve
3 evőkanál narancslikőr
30 dkg áfonya (fagyasztott)
2 dl áfonyalé
12 dkg barna cukor
1 citrom reszelt héja
fél teáskanál őrölt fahéj

A búzadarát a tejben 5 dkg cukorral megfőzzük. A zselatinlapokra annyi vizet öntünk, amennyi épp ellepi, és 5 percig áztatjuk benne. A narancs héját lereszeljük, a levét kinyomjuk, és a zselatinnal együtt a darához keverjük. A tojás sárgákat kicsit kikeverjük és folyamatos keverés mellett a még meleg darához adjuk. Hagyjuk kihűlni, közben, többször átkeverjük. Ha szükséges, édesíthetjük még. A tejszínt kemény habbá verjük és felét a likőrrel együtt szintén a darához keverjük. Tálaló tálba öntjük a krémet és a maradék tejszínhabot rásimítjuk. Tálalás előtt legalább 2 órát hűtjük.
Az áfonyaszószhoz a barna cukrot egy hőálló tálba tesszük, ráöntjük az áfonyalevet és felforraljuk. Hozzáadjuk az áfonyát, a citromhéjat, a fahéjat és lassú tűzön sziruposra főzzük (kb. 30 perc).

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Oh de gyönyörű, imádom a képet!

Csibe írta...

Panna, örülök, és köszönöm!